Resepi: Sambal Kicap
Salinan dari: FB Mama G Food Industries
Sumber gambar: FB Mama G Food Industries
Bahan-bahan
✔segenggam bawang putih
✔segenggam bawang merah
✔segenggam cili api (nak extra pedas tambah lagi
cili)
✔perahkan lebih kurang 12 biji limau. Buang biji
dan ambil airnya.
Cara-
Membuatnya:
1.
Gorengkan
semua bahan (kecuali limau dan air limau) dengan minyak sampai layu.
(tips xnak bg meletop cili
ketika goreng, just potong2 atau tumbuk sikit cili)
2.
Tapiskan
semua bahan dan campakkan ke dalam blender.
3. Kemudian di dalam blender,
bahan yang digoreng sampai layu tadi di masukkan bersama 5 - 6 keping kulit
limau. Haa ini rahsia nak bikin sambal kicap sedap. Nanti masam masam limau
akan ada dalam sambal.
Pahit ke? Oh tidak. Yang
pahit sebenarnya ialah biji limau, bukan kulit limau. Pastikan tiada satu pun
biji limau tersesat masuk dalam blender ok!
4. Kemudian masukkan kicap
manis. Kenapa kicap manis? Sebab rasa manis masin dan cukup. Tak perlu
susah-susah nak adjust.
Banyak mana kicap? Jika
nak cair letak banyak, jika nak pekat letak sikit. Kami suka versi pekat.
5. Kemudian blendkan guna
teknik pulse - 2 saat off, 2 saat off, 2 saat off sampai semua hancur. Baru
semua bahan akan bergaul rata. Kami cadangan jangan blend sampai hancur, ada
serat-serat bawang dan cili baru sedap!
6. Kemudian masukkan air
perahan limau dan kacau rata. Siap dah!
Boleh masukkan sambal
kicap dalam balang kuih raya dan simpan dalam peti ais. Sambal ni boleh tahan
lama. Berbulan-bulan lamanya. So next time boleh ambil je bila nak guna. Mudah
kan?. sambal kicap ni juga boleh makan dengan pisang goreng. Nak makan dengan
mee/meehun/kueytiaw goreng pun boleh. Malah jika nak makan ngan nasi putih dan
telur mata pun boleh!
No comments:
Post a Comment