01 December 2016

Sambal Kicap



Resepi: Sambal Kicap
Sumber gambar: FB Mama G Food Industries

Bahan-bahan
segenggam bawang putih
segenggam bawang merah
segenggam cili api (nak extra pedas tambah lagi cili)
perahkan lebih kurang 12 biji limau. Buang biji dan ambil airnya.

Cara- Membuatnya:
1.        Gorengkan semua bahan (kecuali limau dan air limau) dengan minyak sampai layu.
(tips xnak bg meletop cili ketika goreng, just potong2 atau tumbuk sikit cili)

2.      Tapiskan semua bahan dan campakkan ke dalam blender.

3.     Kemudian di dalam blender, bahan yang digoreng sampai layu tadi di masukkan bersama 5 - 6 keping kulit limau. Haa ini rahsia nak bikin sambal kicap sedap. Nanti masam masam limau akan ada dalam sambal.

Pahit ke? Oh tidak. Yang pahit sebenarnya ialah biji limau, bukan kulit limau. Pastikan tiada satu pun biji limau tersesat masuk dalam blender ok!

4.      Kemudian masukkan kicap manis. Kenapa kicap manis? Sebab rasa manis masin dan cukup. Tak perlu susah-susah nak adjust.

Banyak mana kicap? Jika nak cair letak banyak, jika nak pekat letak sikit. Kami suka versi pekat.

5.      Kemudian blendkan guna teknik pulse - 2 saat off, 2 saat off, 2 saat off sampai semua hancur. Baru semua bahan akan bergaul rata. Kami cadangan jangan blend sampai hancur, ada serat-serat bawang dan cili baru sedap!

6.      Kemudian masukkan air perahan limau dan kacau rata. Siap dah!

Boleh masukkan sambal kicap dalam balang kuih raya dan simpan dalam peti ais. Sambal ni boleh tahan lama. Berbulan-bulan lamanya. So next time boleh ambil je bila nak guna. Mudah kan?. sambal kicap ni juga boleh makan dengan pisang goreng. Nak makan dengan mee/meehun/kueytiaw goreng pun boleh. Malah jika nak makan ngan nasi putih dan telur mata pun boleh!

No comments: