Resepi: CUCUR BADAK
Salinan dari: FB Nor Rashidah Kamaruddin
Sumber
gambar: FB Nor Rashidah Kamaruddin
Bahan-bahan untuk membuat inti :
✔ 3 cawan kelapa parut putih - saya guna 1 biji
kelapa
✔ 2 batang serai *
✔ 2 ulas bawang merah*
✔ 2 sudu besar udang kering - letak segenggam klau
suka*
✔ 1 inci kunyit hidup @ serbuk kunyit*
✔ 5-7 tangkai cili kering @ 2-3sudu besar cili
kering kisar - ikut pedas*
✔ 1/2 sudu teh jintan manis* - tunbuk halus jintan
manis dahulu sebelum dikisar.
✔ 1 sudu kecil garam
✔ 2 sudu besar gula
✔ sedikit daun kunyit (hiris halus) - klau x letak
pun boleh
✔ minyak untuk menumis
Cara-
Membuatnya:
1.
Kisar bahan-bahan bertanda (*).
2.
Panaskan minyak. Kemudian tumiskan bahan yang telah dikisar tadi.Masukkan garam
dan juga gula..Kacau sehingga agak kering/garing.
3.
Masukkan kelapa.Gaul hingga sebati. Kacau selama 10 minit sehingga kelapa
benar-benar masak dan sebati.
4.
Angkat dan taburkan daun kunyit.
Bahan-bahan untuk kulitnya pula :
✔ 3 cawan ubi keledek yang telah dilecek - Rebus
ubi dengan air dan sedikit garam sampai empuk,toskan airnya kemudian
lecekkan.Jangan letak air terlalu penuh semasa merebus kerana rasa ubi akan
tawar. letak air 3/4 periuk sahaja.
TIPS:
Kalau nak beli keledek untuk buat kuih nie..beli yang kulitnya berwarna
ungu/merah tapi isi dalamnya warna oren/kuning.Kalau rebus je ubi ni pun dah
sedap sebab isinya manis..
✔ 2 cawan tepung selfraising ( tepung naik sendiri
)
✔ 1 sudu besar marjerin - untuk jadikan kulitnya
garing semasa menggoreng.
✔ 1 sudu kecil garam
Cara -
membuatnya:
1.
Dalam bekas adunan, masukkan ubi yang telah dilecek tadi dan masukkan tepung
sedikit demi sedikit. Masukkan garam yang telah dibancuh dengan satu sudu kecil
air panas.Uli sehingga menjadi doh.Doh akan melekat sedikit di jari, tak
mengapa,jangan tambah tepung lagi sebab nanti kulit akan menjadi keras.
2.
Celupkan jari dalam minyak masak,ambil sedikit doh ,letakkan inti dan bentukkan.Buat
sehingga habis.
3.
Panaskan minyak.Gunakan minyak yang sedang sahaja. Jangan terlalu banyak.
Goreng kuih tadi sehingga kekuningan.api jangan terlalu kuat supaya kuih tadi
masak sekata.
No comments:
Post a Comment