05 August 2016

Roti Asas/Basic



Salam Semua,

Maaf ler baru berkesempatan nak update. Hari nie kiter nak share roti asas/basic bread. Kepada kawan-kawan yang baru nak cuba menguli dan membakar roti adalah di sarankan belajar yang asas nie. Sebabnya, jika xmenjadi xdelah membazir sangat!! Roti nie sesuai untuk cicah2 air ker, sapu mentega dengan gula kerrr, dengan jem ker, bakar ker, cicah ngan telur ker..ha..apa2 lah…roti nie rasa tawar2 yer bukan sweet bread tau…




Peringatan KERAS!!!..huhuhu..kiter share berdasarkan panduan ma, mama, kelas memasak berbayar, kelas memasak free, buku, online, u tube dan praktikal sendiri. Kiter bukan cikgu masak apatah lagi chef bertauliah yerr…dan resepi nie bukan resepi yang kiter buat jualan/tempahan..resepi utk jualan tuh nanti ada rezki kiter share coz dah setahun x nak terima sebarang tempahan..cuti jaga si tenit..hikhik..lebih kurang sama jer just penambahan kuantiti dalam bahan tu dan bahan-bahan lain seperti bread improver. Nanti-nantilah yer..jika rasa nak cepat u ols search jelah internet..

Resepi ini daripada buku bread maker yang kiter beli dulu..hahaha..xpernah nak try resepi tuh..selalu guna resepi sendiri jer..so, meh kiter share resepi bread maker nie tapi kiter olah cara kiter..siapa yang xde bread maker, jangan susah hati..nanti kiter bagitau 2 lagi cara yang kiter selalu guna..jangan tanya soklan pelik2 tau sebab kiter bukan cikgu masak atau chef yer!!! Kiter juga sarankan jika u ols free pergilah masuk kelas masak memasak nie. Ilmu juga tuh…xnak buat berniaga, jadikan ilmu untuk menambahbaik masakan kiter kat umah..kan??oklah..jom tengok resepinya..

Roti Asas/Basic

320 ml Air
(yana sukat air, masuk peti beku kejap..agak2 cam nak hampir beku tuh bawa turun ke peti bawah- nie sebelum kiter nak wat rotilah..prepare awal2.. cara cikgu masak yana plak sukat air+ais dan ada cikgu yang guna air sejuk dalam peti jer..yana pernah test guna plain water dan air paip..testure roti memang lain sikit..yang penting jgn guna air suam (melainkan suam-suam kuku jer) atau air panas udah..nanti yis mati..dan dari resepi roti bertukar jadi cekodok jelah yerrr)

560 g Tepung gandum protein tinggi/high protein/tepung roti

2 Sudu besar susu tepung
( x kisah jenama apa. Susu tepung anak pun boleh. Yana nie bukan penggemar susu tepung. So, korang gunalah susu tepung kegemaran korang yer..)

1 ½ sudu besar gula
(yana guna gula kastor)

2 sudu besar mentega/minyak
(Yana jika wat pizza suka guna minyak. Minyak zaiton ye kengkawan..selain minyak zaiton, boleh guna minyak Mazola ker, jagung ker. Minyak masak biasa tuh adalah tidak digalakkan kerana rasa dia ya ALLAH…huhuhu..korang test la sendiri. Untuk roti nie, kiter guna mentega/unsalted butter).

1 sudu kecil garam

1 sudu kecil Yis


Cara-caranya;

1.           Pengguna Bread Maker (BM)
a)  Sila masuk  bahan mengikut arahan BM korang yer.. cam kiter punya kena masuk cecair dulu..so, masuk bahan-bahan mengikut urutan senarai di atas.

(tips: jangan campur/masuk yis sama dengan garam yer..cara yana, gula tadi kiter masuk sebelah kanan dan garam sebelah kiri. So, Yis masuk kat sebelah kanan. Sebabnya??? Yis akan hidup dengan gula dan akan mati dengan garam)..

b)  Set kan basic dan pilih color roti yang kiter nak. Yang kiter masak nie medium color..

c)  Pastu biarlah BM nie uli, kembangkan doh dan masak..kiter???makan jerrr..huhuhu..

d)  Senangkan?? Memang senang kawan-kawan sebab xpenat..tapi yang mendebarkan hati kiter tak tau jadi ke tak, cukup ke air untuk membentuk doh, di uli dengan betul ke?. Sebab nak lembut memang kena uli dengan betul.

2.   Pengguna Dough Mixer/Heavy duti mixer
a)  Peringatan!!pastikan mixer kiter memang sesuai untuk uli doh..sebabnya apabila bahan dah bersatu dia berat. Nanti ada plak mixer kiter berasap atau xboleh uli..huhuhu..

b)  Sesetengah orang suka masukkan sedikit air+gula+yis (air suam-suam kuku beberapa ml.

-      contohnya air suam-suam kuku tuh 20 ml..so air sejuk tuh 300 ml jer. Sebabnya nak hidupkan yis. Risau yis tu rosak dah terbantut roti kiter..
-      pastu asingkan..
-      kemudian dalam bowl mixer tuh masukkan tepung dan butter. Mix hingga jadi cam bread crumbs tuh..
-      pastu masuk garam uli kejap
-      last masuk bancuhan yis tadi..uli sampai elastic. Elastic tu nak tau camne?? Ha, ambil sikit doh pastu canaikan dan cuba tarik..jangan ler tarik ganas2..tarik manja2 gituh..
-      Kemudian, masukla doh dalam Loyang. Nak ada bentuk sikit..bahagi 2 doh tu..uli bagi sekata dan letak jarak sikit dalam Loyang sebabnya kiter nak bagi doh tu rehat dan kembang 2 kali ganda..nanti dia bercantum semula. tu yang Nampak cam berombak sikit atas roti tuh.. ada yang bahagi 3 pun ada…ikut suka kiter sebab kiter yang nak makan..hikhik..pas dah kembang..baru panaskan oven selama 10 minit. Da panas masuk le Loyang  dalam oven dan bakar suhu 200’c selama 15-20 minit atau sampai masak..suhu nie mengikut oven masing-masing tau..ada yg 200’c dah rentung..jika oven ada kipas..boleh on..da masak, keluar dari oven dan sapu atas roti dengan butter. Xnak sapu pun xper..yang kiter buat aritu xde sapu pun..huhuhu..

* cara orang berniaga..masuk jer semua bahan dalam mixer. Asingkan kedudukan garam dan yis. Pastu masuk air sikit-sikit hingga jadi doh dan biar mixer uli sampai elastic.. cara nie la yang yana guna..huhuhu..nak selamat..sebelum nak buat roti, ambil sikit yis dan bancuh dengan air+gula..jika berbuih maknanya yis tu hidup..so, boleh ler campak jer semua bahan2 roti tuh..air last sebab nak masuk sikit-sikit..kekadang kualiti tepung dan suhu rumah kiter nie panas..perlukan air banyak..kekadang sejuk, xperlu air banyak..so, air yang kiter sukat tuh masuk ler sikit-sikit hingga jadi doh yer..

c)          Pengguna kudrat
a)  Adunan masuk sama jer seperti mixer nie.. Cuma menguli jer guna tangan kiter la..huhuhu..cara uli kena betul..jangan pakai tenyeh jerrr..cara dia di antara yang kiter belajar dan praktik 2 nie jer..iaitu cara basuh baju…huhuhu..betul!!! basuh baju..pilih jer mana yang serasi dan sesuai serta kerajinan kiter..tapi, antara 2 teknik nie..teknik yang ke-2 nie lagi cepat elastic berbanding yang pertama.

b)  Cara pertama, basuh baju cara menyental..errr…camne nak cakap..mai tengok u tube nie la..hikhik…

dan dari chef paul nie..memang kiter suka belajar dan tengok cara dia…


c)  Cara kedua, korang libas baju…hahaha…boleh tengok kat sini gak..

d)  Pas uli, masuk doh dalam Loyang dan bakar sama seperti di atas.

selamat mencuba!!! Maaf lambat resepinya..

No comments: