Salam Semua,
Maaf ler baru berkesempatan nak update. Hari nie kiter nak share roti
asas/basic bread. Kepada kawan-kawan yang baru nak cuba menguli dan membakar
roti adalah di sarankan belajar yang asas nie. Sebabnya, jika xmenjadi xdelah
membazir sangat!! Roti nie sesuai untuk cicah2 air ker, sapu mentega dengan
gula kerrr, dengan jem ker, bakar ker, cicah ngan telur ker..ha..apa2 lah…roti
nie rasa tawar2 yer bukan sweet bread tau…
Peringatan KERAS!!!..huhuhu..kiter share berdasarkan panduan ma, mama,
kelas memasak berbayar, kelas memasak free, buku, online, u tube dan praktikal
sendiri. Kiter bukan cikgu masak apatah lagi chef bertauliah yerr…dan resepi
nie bukan resepi yang kiter buat jualan/tempahan..resepi utk jualan tuh nanti
ada rezki kiter share coz dah setahun x nak terima sebarang tempahan..cuti jaga
si tenit..hikhik..lebih kurang sama jer just penambahan kuantiti dalam bahan tu
dan bahan-bahan lain seperti bread improver. Nanti-nantilah yer..jika rasa nak
cepat u ols search jelah internet..
Resepi ini daripada buku bread maker yang kiter beli dulu..hahaha..xpernah
nak try resepi tuh..selalu guna resepi sendiri jer..so, meh kiter share resepi
bread maker nie tapi kiter olah cara kiter..siapa yang xde bread maker, jangan
susah hati..nanti kiter bagitau 2 lagi cara yang kiter selalu guna..jangan
tanya soklan pelik2 tau sebab kiter bukan cikgu masak atau chef yer!!! Kiter juga
sarankan jika u ols free pergilah masuk kelas masak memasak nie. Ilmu juga tuh…xnak
buat berniaga, jadikan ilmu untuk menambahbaik masakan kiter kat umah..kan??oklah..jom
tengok resepinya..
Roti
Asas/Basic
320 ml Air
(yana sukat air, masuk peti beku kejap..agak2 cam nak hampir beku tuh
bawa turun ke peti bawah- nie sebelum kiter nak wat rotilah..prepare awal2..
cara cikgu masak yana plak sukat air+ais dan ada cikgu yang guna air sejuk dalam
peti jer..yana pernah test guna plain water dan air paip..testure roti memang
lain sikit..yang penting jgn guna air suam (melainkan suam-suam kuku jer) atau
air panas udah..nanti yis mati..dan dari resepi roti bertukar jadi cekodok
jelah yerrr)
560 g Tepung gandum protein tinggi/high protein/tepung roti
2 Sudu besar susu tepung
( x kisah jenama apa. Susu tepung anak pun boleh. Yana nie bukan
penggemar susu tepung. So, korang gunalah susu tepung kegemaran korang yer..)
1 ½ sudu besar gula
(yana guna gula kastor)
2 sudu besar mentega/minyak
(Yana jika wat pizza suka guna minyak. Minyak zaiton ye kengkawan..selain
minyak zaiton, boleh guna minyak Mazola ker, jagung ker. Minyak masak biasa tuh
adalah tidak digalakkan kerana rasa dia ya ALLAH…huhuhu..korang test la sendiri.
Untuk roti nie, kiter guna mentega/unsalted butter).
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil Yis
Cara-caranya;
1.
Pengguna Bread Maker (BM)
a) Sila masuk bahan mengikut arahan BM korang yer.. cam
kiter punya kena masuk cecair dulu..so, masuk bahan-bahan mengikut urutan senarai
di atas.
(tips: jangan campur/masuk yis sama
dengan garam yer..cara yana, gula tadi kiter masuk sebelah kanan dan garam sebelah
kiri. So, Yis masuk kat sebelah kanan. Sebabnya??? Yis akan hidup dengan gula
dan akan mati dengan garam)..
b) Set kan basic dan pilih
color roti yang kiter nak. Yang kiter masak nie medium color..
c) Pastu biarlah BM nie
uli, kembangkan doh dan masak..kiter???makan jerrr..huhuhu..
d) Senangkan?? Memang
senang kawan-kawan sebab xpenat..tapi yang mendebarkan hati kiter tak tau jadi
ke tak, cukup ke air untuk membentuk doh, di uli dengan betul ke?. Sebab nak
lembut memang kena uli dengan betul.
2.
Pengguna Dough Mixer/Heavy duti mixer
a) Peringatan!!pastikan
mixer kiter memang sesuai untuk uli doh..sebabnya apabila bahan dah bersatu dia
berat. Nanti ada plak mixer kiter berasap atau xboleh uli..huhuhu..
b) Sesetengah orang suka
masukkan sedikit air+gula+yis (air suam-suam kuku beberapa ml.
-
contohnya air suam-suam kuku tuh 20 ml..so air sejuk tuh 300 ml jer. Sebabnya
nak hidupkan yis. Risau yis tu rosak dah terbantut roti kiter..
-
pastu asingkan..
-
kemudian dalam bowl mixer tuh masukkan tepung dan butter. Mix hingga jadi
cam bread crumbs tuh..
-
pastu masuk garam uli kejap
-
last masuk bancuhan yis tadi..uli sampai elastic. Elastic tu nak tau
camne?? Ha, ambil sikit doh pastu canaikan dan cuba tarik..jangan ler tarik
ganas2..tarik manja2 gituh..
-
Kemudian, masukla doh dalam Loyang. Nak ada bentuk sikit..bahagi 2 doh
tu..uli bagi sekata dan letak jarak sikit dalam Loyang sebabnya kiter nak bagi doh
tu rehat dan kembang 2 kali ganda..nanti dia bercantum semula. tu yang Nampak cam
berombak sikit atas roti tuh.. ada yang bahagi 3 pun ada…ikut suka kiter sebab
kiter yang nak makan..hikhik..pas dah kembang..baru panaskan oven selama 10
minit. Da panas masuk le Loyang dalam
oven dan bakar suhu 200’c selama 15-20 minit atau sampai masak..suhu nie mengikut
oven masing-masing tau..ada yg 200’c dah rentung..jika oven ada kipas..boleh
on..da masak, keluar dari oven dan sapu atas roti dengan butter. Xnak sapu pun
xper..yang kiter buat aritu xde sapu pun..huhuhu..
* cara orang berniaga..masuk jer
semua bahan dalam mixer. Asingkan kedudukan garam dan yis. Pastu masuk air sikit-sikit
hingga jadi doh dan biar mixer uli sampai elastic.. cara nie la yang yana
guna..huhuhu..nak selamat..sebelum nak buat roti, ambil sikit yis dan bancuh
dengan air+gula..jika berbuih maknanya yis tu hidup..so, boleh ler campak jer
semua bahan2 roti tuh..air last sebab nak masuk sikit-sikit..kekadang kualiti
tepung dan suhu rumah kiter nie panas..perlukan air banyak..kekadang sejuk,
xperlu air banyak..so, air yang kiter sukat tuh masuk ler sikit-sikit hingga
jadi doh yer..
c)
Pengguna kudrat
a) Adunan masuk sama jer
seperti mixer nie.. Cuma menguli jer guna tangan kiter la..huhuhu..cara uli
kena betul..jangan pakai tenyeh jerrr..cara dia di antara yang kiter belajar
dan praktik 2 nie jer..iaitu cara basuh baju…huhuhu..betul!!! basuh baju..pilih
jer mana yang serasi dan sesuai serta kerajinan kiter..tapi, antara 2 teknik
nie..teknik yang ke-2 nie lagi cepat elastic berbanding yang pertama.
b) Cara pertama, basuh
baju cara menyental..errr…camne nak cakap..mai tengok u tube nie la..hikhik…
dan dari chef paul nie..memang
kiter suka belajar dan tengok cara dia…
c) Cara kedua, korang
libas baju…hahaha…boleh tengok kat sini gak..
d) Pas uli, masuk doh
dalam Loyang dan bakar sama seperti di atas.
selamat mencuba!!! Maaf
lambat resepinya..
No comments:
Post a Comment