01 December 2016

Keria montok gula melaka



Resepi: Keria montok gula melaka
Salinan dari: FB Jalilah Jepon
Sumber gambar: FB Maestro Ateh Wan

Bahan-bahan Doh
1 kilo keledek putih di kukus
250 gram tepung gandum
1 sudu teh double action baking powder
1 sudu teh garam halus
1 sudu besar butter

Cara- Membuatnya:

1.        Keledek.yang sudah di kukus mixer.campur sekali garam halus dan butter mixer sebati dgn hook yg sesuai agar urat keledek tersangkut pd hook..

2.      Biarkan sejuk sebentar.

3.     Ayak tepung dengan double action.

4.      Bila keledek sudah sejuk.campurkan tepung dan uli sebati...

5.      cuci tangan...sapu tgn dgn minyak timbang doh 50 gram buat rounding mcm doh roti biar licin keliling...kemudian lperkan dan cucuk dibahagian tengah dgn jari yg di saluti minyak terlebih dahulu...

6.      Alas tray dengan plastik dan suusun doh siap...goreng dgn minyak yg bnyk ...dgn api sederhana...smpi doh perang ..

7.     Sejuk sebentar...sebelom disira.

Bahan-bahan Sira
100 gram gula melaka yg di racik halus
1 sudu teh gula.putih
1 ketul gula batu di tumbuk halus....agar cepat cair semua gula
4 sudu besar air

Cara- Membuatnya:

1.        Campur.semua bahan..masak hingga likat dan berbuih....baru masukkan keria.gaul sebati hingga nampak berkilat..tutup api.

2.      Terus angkat dgn chopstik dan susun di redai....jgn smpi kering..nnti melekit......

3.     Adunan sira untuk 10-12 biji

4.      Xleh goreng sekali.bnyk sb nnti akam melekat 2...

5.      Buat dua kali goreng ....klu sekilo ubi keledek...

No comments: