Resepi: Keria montok gula
melaka
Salinan dari: FB Jalilah Jepon
Sumber gambar: FB Maestro Ateh Wan
Bahan-bahan Doh
✔ 1
kilo keledek putih di kukus
✔ 250
gram tepung gandum
✔ 1
sudu teh double action baking powder
✔ 1
sudu teh garam halus
✔ 1
sudu besar butter
Cara-
Membuatnya:
1.
Keledek.yang
sudah di kukus mixer.campur sekali garam halus dan butter mixer sebati dgn hook
yg sesuai agar urat keledek tersangkut pd hook..
2. Biarkan sejuk sebentar.
3. Ayak tepung dengan double
action.
4. Bila keledek sudah
sejuk.campurkan tepung dan uli sebati...
5. cuci tangan...sapu tgn dgn
minyak timbang doh 50 gram buat rounding mcm doh roti biar licin
keliling...kemudian lperkan dan cucuk dibahagian tengah dgn jari yg di saluti
minyak terlebih dahulu...
6. Alas tray dengan plastik
dan suusun doh siap...goreng dgn minyak yg bnyk ...dgn api sederhana...smpi doh
perang ..
7.
Sejuk
sebentar...sebelom disira.
Bahan-bahan Sira
✔ 100
gram gula melaka yg di racik halus
✔ 1
sudu teh gula.putih
✔ 1
ketul gula batu di tumbuk halus....agar cepat cair semua gula
✔ 4
sudu besar air
Cara-
Membuatnya:
1.
Campur.semua
bahan..masak hingga likat dan berbuih....baru masukkan keria.gaul sebati hingga
nampak berkilat..tutup api.
2. Terus angkat dgn chopstik
dan susun di redai....jgn smpi kering..nnti melekit......
3. Adunan sira untuk 10-12
biji
4. Xleh goreng sekali.bnyk sb
nnti akam melekat 2...
5.
Buat
dua kali goreng ....klu sekilo ubi keledek...
No comments:
Post a Comment