08 January 2018

Roti Sosej Ringkas

Salam semua,
  

Hari nie just nak share Homemade Roti Sosej Ringkas. Roti nie, boleh difrozenkan, bekal anak-anak ke sekolah, tetamu datang tetiba ke, kudapan di petang hari ke..eh, senangla... dulu, pernah jugala buat jualan. tapi, hakak dah pencen jual nie..huhuhu... Istimewa roti hakak nie, hakak masukkan mozarella dan cheddar cheese..nak lagi umph..tambah dengan parmesan.. Selain sosej, boleh jer jika nak tukar dengan crab stick, jejari jagung ke, daging burger cincang2 ker...apa2lah..

Oklah, bahan-bahannya;

Roti (tak kisah banyak mana yang kita nak)
Sosej/crab stick dan sebagainya
Mozarella Cheese
Cheddar Cheese
Tepung jagung + air sikit (untuk gam)
Bread crumb (hakak amek yang ada warna oren tu. bila goreng cantik sikit)
Telur + garam sikit 


Cara-caranya;
Sosej di rebut/dibakar/digoreng dan sejukkan

Roti (akak belah 2 sebab guna sosej comel) dan dilenyekkan..ikut suka kita nak lenyek sikit ke, sampai leper sangat2 ke..

Langkah-langkah;
 
1. Bentangkan roti.
2. Taburkan mix cheddar & mozarella
3. Letak sosej seinci sblm hujung roti
4. Kemudian gulung kemas-kemas..tak nak ada rongga ye. sehingga hujung roti, sapu gam (pes tepung jagung) dan kemaskan..tekan-tekan sikit supaya melekat.
5. Susun atas tray, dan buat sehingga habis.   
6. Pecahkan telur dan kacau bersama garam.
7. Ambil 1 roti yang telah digulung tadi, celup keseluruhan roti dalam telur (sebab nak semua melekat dengan b. crumb).
8. Kemudian, terus golek-golekkan dalam bread crumb tu. terpulang nak golek dalam mangkuk ke, atau tupperware ke, plastik ke..janji dapat mandikan roti tadi. huhuhu...
9. Dah golek, susun jarakkan sikit di antara 1 sama lain dan tunggu kering sikit.
10. boleh la goreng..nak lagi sedap, masuk freezer dulu..baru b.crumb tu melekat dan tak tertanggal masa menggoreng.     
 

No comments: