Roti
Manis Perisa Pandan
Oleh:Isma
Maisarah
Like:www.facebook.com/bukuresepi
500gm
tepung gandum
11
gm yis segera
1/2
cwn gula halus
Secubit
garam
2
sudu besar susu tepung
1/2
sudu kecil baking powder
1
sudu kecil bread improver
1
sudu besar water roux (nk letak lebih pun x pe tp kurangkan sukatan air)
1
biji telur
220
ml air suam (kali ni saya guna air sejuk dari peti ais)
2
sudu besar mentega/marjerin (saya guna shortening kali ni)
1
sudu besar pes pandan
Sedikit
pewarna hijau
Satukan
semua bahan. Kalau nk rendam yis dgn air suam dan gula dulu pun boleh.
Uli
hingga lembut..saya uli dgn tangan 1/2 jam..
selang
seli..banting doh..uli..x larat nk uli je.
Perap
doh 30 minit atau hingga doh naik sekali ganda.
Setelah
doh naik..tumbuk2 doh. Dan bulat2kan...atau nk letak sosej ke..rehat kan doh 30
minit..
sapu
butter atau kuning telur..
bakar
pada suhu 160c...selama 20-25 minit bergantung pada oven masing2.
Water roux
1/4
cwn tepung gandum
250
ml air
Campurkan
semua bahan dan kacau dgn hand whisk. Masak atas api yg perlahan. Kacau
sentiasa supaya jgn bergentel. Kacau hingga pekat agak2 mendidih sekejap,
angkat dan sejukkan baru boleh guna & boleh disimpan dlm peti sejuk. Bila
nk guna biar dlm suhu bilik baru digunakan. Tahan selama 2 hari. — with Nur
Annisa Salim and 26 others.
No comments:
Post a Comment