Resepi
Roti Canai
Bhn2 utk tpg roti
canai:-
500gm
tpg gandum
1
biji telur
air
secukupnya
sedikit
garam ( 1 sudu kecil)
sedikit
gula (1 sudu kecil )
minyak
masak utk perapan
Cara Membuatnya:
1.
Pecahkan telur di dlm bekas dan kacau sedikit. Tuang ke dlm tpg. Masuk garam
dan gula. Gaul rata/sebati kesemuanya .Tambah air sedikit demi sedikit sambil
uli tpg tadi hingga agak lembut (lebih kurang 30 minit proses menguli). Nak
tahu samada campuran air dan tpg dah ok pastikan tpg tidak melekat pada
jari/tangan. Klu melekat tmbh tpg sikit demi sedikit sambil uli hingga dpt
adunan yg dikehendaki.
2.
Bila dah agak lembut dan sebati ambil sedikit adunan ni lebih kurang sebesar
telur ayam dan bulatkan ia sambil tekan ke dlm dgn jari agar ia licin dan tidak
bekerutu.Lakukan proses yg sama hingga habis adunan tadi. Tuang minyak masak ke
atas permukaan adunan yg telah diuli dan dibulat tadi.Biar tenggelam 1/4. Tutup
dgn penutup yg sesuai dan perap semalaman.
3.
Proses nak tebar roti canai buat macmana biasa org buat. Roti canai blh
dibentuk bulat atau empat segi.
4.
Caranya ambil seketul adunan yg tlh diperap dan tekan dgn tapak tangan kemudian
tebar.
5.
Kalau nak btk bulat lilitkan ia spti lilitan ubat nyamuk dan pastikan lilitan
terakhir disimpul tengah2 supaya tidak terlerai spti buat sanggul biar seketika
kemudia tekan tengah2 sebelum digoreng. Kalau nak btk empat segi lipat ke dalam
semua arah dan terus masuk ke dlm kuali.
6.
Panaskan sedikit minyak ke dlm kuali dan goreng dgn api yg sederhana.
7.
Bila agak garing angkat dan tepuk kiri kanan utk melembutkan roti.
Kuah Kcg Dal:-
segenggam
kacang dal ( direndam terlebih dahulu)
pati
santan 1/2 cawan
sedikit
garam
sedikit
kunyit serbuk
sedikit
gula
daun
kari
1/2
buku kiub ayam
1
labu bwg besar (dihiris bulat dan kecil)
kulit
kayu manis 1 inci
Cara memasak kuah.
1.Kacang
dal yg tlh direndam direbus dgn api sederhana hingga kcg lembut/merekah .
Kemudian masuk kulit kayu manis.
2.
Bila air agak kering dan kcg dah lembut masuk santan, sedikit kunyit serbuk
,garam, gula, kiub ayam dan daun kari ( yg tlh digoreng dgn sedikit minyak) masuk
sekali dgn minyak dan hirisan bwg besar.
3.Biar
api kecil. Masak hingga kuah agak pekat. Klu terlalu pekat blh tmbh sedikit air
. Pandai2 ejas.
4.Angkat
.Siap utk dicicah dgn roti canai
Nota:
Blh tmbh kentang yg dipotong 4 (setelah masuk santan ) dan cili merah yg
dipotong serong kalau suka.
No comments:
Post a Comment