11 February 2014

Resepi Roti Canai

Resepi Roti Canai

Bhn2 utk tpg roti canai:-

500gm tpg gandum
1 biji telur
air secukupnya
sedikit garam ( 1 sudu kecil)
sedikit gula (1 sudu kecil )
minyak masak utk perapan

Cara Membuatnya:

1. Pecahkan telur di dlm bekas dan kacau sedikit. Tuang ke dlm tpg. Masuk garam dan gula. Gaul rata/sebati kesemuanya .Tambah air sedikit demi sedikit sambil uli tpg tadi hingga agak lembut (lebih kurang 30 minit proses menguli). Nak tahu samada campuran air dan tpg dah ok pastikan tpg tidak melekat pada jari/tangan. Klu melekat tmbh tpg sikit demi sedikit sambil uli hingga dpt adunan yg dikehendaki.

2. Bila dah agak lembut dan sebati ambil sedikit adunan ni lebih kurang sebesar telur ayam dan bulatkan ia sambil tekan ke dlm dgn jari agar ia licin dan tidak bekerutu.Lakukan proses yg sama hingga habis adunan tadi. Tuang minyak masak ke atas permukaan adunan yg telah diuli dan dibulat tadi.Biar tenggelam 1/4. Tutup dgn penutup yg sesuai dan perap semalaman.

3. Proses nak tebar roti canai buat macmana biasa org buat. Roti canai blh dibentuk bulat atau empat segi.

4. Caranya ambil seketul adunan yg tlh diperap dan tekan dgn tapak tangan kemudian tebar.

5. Kalau nak btk bulat lilitkan ia spti lilitan ubat nyamuk dan pastikan lilitan terakhir disimpul tengah2 supaya tidak terlerai spti buat sanggul biar seketika kemudia tekan tengah2 sebelum digoreng. Kalau nak btk empat segi lipat ke dalam semua arah dan terus masuk ke dlm kuali.

6. Panaskan sedikit minyak ke dlm kuali dan goreng dgn api yg sederhana.

7. Bila agak garing angkat dan tepuk kiri kanan utk melembutkan roti.

Kuah Kcg Dal:-

segenggam kacang dal ( direndam terlebih dahulu)
pati santan 1/2 cawan
sedikit garam
sedikit kunyit serbuk
sedikit gula
daun kari
1/2 buku kiub ayam
1 labu bwg besar (dihiris bulat dan kecil)
kulit kayu manis 1 inci

Cara memasak kuah.

1.Kacang dal yg tlh direndam direbus dgn api sederhana hingga kcg lembut/merekah . Kemudian masuk kulit kayu manis.

2. Bila air agak kering dan kcg dah lembut masuk santan, sedikit kunyit serbuk ,garam, gula, kiub ayam dan daun kari ( yg tlh digoreng dgn sedikit minyak) masuk sekali dgn minyak dan hirisan bwg besar.

3.Biar api kecil. Masak hingga kuah agak pekat. Klu terlalu pekat blh tmbh sedikit air . Pandai2 ejas.

4.Angkat .Siap utk dicicah dgn roti canai

Nota: Blh tmbh kentang yg dipotong 4 (setelah masuk santan ) dan cili merah yg dipotong serong kalau suka.

Boleh dicicah dgn kuah kari daging/ayam/ikan atau sambal tumis ikan bilis..

No comments: