Fish
Ball Homemade
resepi
300gm
ikan tenggiri atau "yellow fish tail" (paling sesuai) isi nya putih
mesti yang fresh
2
sudu kecik tpg jagung
garam
secukup rasa..terpulang kalau nak tambah ajinomoto pun blh..tak isi lagi
bagus..
1/2
sudu kecik lada sulah
air
sejuk (anggaran 1/2 cawan -3/4 cawan) dlm peti - adunan nanti mcm nak buat
cucur pisang tu...
caranya
kikis
isi ikan mggunakan sudu ceramik...hanya ambil isinya sahaja..
kemudian
blend isi ikan hingga hancur
masukkan
tpg jagung dan garam serta lada sulah
dah
sebati taruk air pula..air ni agak2 ye adunan ni tak likat dan tak lembik
sangat..
kemudian
keluarkan adunan dan taruk dlm besen kecil..
ambil
sikit2 dan baling adunan ni dlm bekas tu..
buat
banyak kali sehingga anda rasa adunan ni kenyal dan berkilat serta licin ...
ambil
sikit adunan gunakan ibu jari dan jari telunjuk (tgok gambar)..
keluarkan
bebola fishball antara dua jari tu
ambil
fishball tu guna sudu dan taruk dlm bekas yang diisi air sejuk dengan 1 sudu
garam (rendam seketika dlm 15 minit) tgok gambar
barula
direbus dlm air mendidih sehingga masak (fishball akan terapung)
selamat
mencuba!!
No comments:
Post a Comment