06 January 2014

Kek Batik (Marie)

Semalam, mama buat kek batik (biskut marie)..huhuhu, kalah chef nie…kiter nie bukan chef, lecturer memasak pun idok. Cikgu cikgi pun tidak…kursus masak memasak pun baru 2x je g..tu pun cheese tart and tiramitsu..huhuhu..nanti nak wat n share ngan semua hasilnya..kiter nie test dari buku-buku masak, majalah and internet la…senang disemadikan di blog nie, mana tau mama terlupa, leh tgk smula kan..

Ok, resepinya adalah seperti berikut;
1)
250g biskut marie… (1paket gitu)..
2)
200g milo
3)
1 tin susu pekat (kiter guna ¾ aje-kurangkan manis gituh)
4)
5 biji telur-size b
5)
1 sudu kecil esen vanilla
6)
150g Butter
7)
2 sudu besar serbuk koko
8)
1 sudu kecil Nescafe
9)
2 sudu besar air panas (nak moist gituh)


So, cara-caranya ialah;

Sediakan bekas/Loyang 7”. Isi kertas minyak bawah dan keliling…tapi, kiter isi dlm bekas je..makan sendiri…

Satukan semua bahan-bahan di atas kecuali butter…

Hidupkan api (kecil ajer) dan kacau sehingga semua bahan tuh sebati.

Kemudian, baru masuk butter tuh. Kacau hingga pekat dan kasar macam nie…ha, jangan lupa tutup api yer.. (kalau nak campur biskut marie yang dah dipatah-patahkan pun boleh time nie..tapi, mama nak wat style lain…)

Cedok 1 senduk adunan dalam bekas/Loyang and ratakan.

Kemudian susun biskut marie ikut suka kiterlah nak design camne…nie, yang mama wat..hahaha..buruk bebenor..

Pas susun biskut, lapiskan dengan 1 adunan lagi.

Ulang step susun menyusun biskut dan lapisan hingga habis coklat..

Untuk hiasan, ikut suka..ikutkan mama nak blend skit biskut marie and letak atas kek nie..tapi, si meya nie suka sangat makan chocolate rice nie..so, jadilah benda ni sebagai hiasan…abaikan kecomotan bekas itu yer..

 

Kemudian, biarkan sejuk kejap baru masuk dalam peti ye…paling lama pun dalam 6jam da bole mamam..tapi, kiter wat malam semalam. So balik kelije nanti boleh mamam..hwa hwa…

Selamat mencuba yer…

No comments: