Semalam,
mama buat kek batik (biskut marie)..huhuhu, kalah chef nie…kiter nie bukan
chef, lecturer memasak pun idok. Cikgu cikgi pun tidak…kursus masak memasak pun
baru 2x je g..tu pun cheese tart and tiramitsu..huhuhu..nanti nak wat n share
ngan semua hasilnya..kiter nie test dari buku-buku masak, majalah and internet
la…senang disemadikan di blog nie, mana tau mama terlupa, leh tgk smula kan..
Ok,
resepinya adalah seperti berikut;
1)
|
250g
biskut marie… (1paket gitu)..
|
2)
|
200g
milo
|
3)
|
1
tin susu pekat (kiter guna ¾ aje-kurangkan manis gituh)
|
4)
|
5
biji telur-size b
|
5)
|
1
sudu kecil esen vanilla
|
6)
|
150g
Butter
|
7)
|
2
sudu besar serbuk koko
|
8)
|
1
sudu kecil Nescafe
|
9)
|
2
sudu besar air panas (nak moist gituh)
|
So,
cara-caranya ialah;
Sediakan bekas/Loyang
7”. Isi kertas minyak bawah dan keliling…tapi, kiter isi dlm bekas je..makan
sendiri…
Satukan semua
bahan-bahan di atas kecuali butter…
Hidupkan api (kecil
ajer) dan kacau sehingga semua bahan tuh sebati.
Kemudian, baru
masuk butter tuh. Kacau hingga pekat dan kasar macam nie…ha, jangan lupa tutup
api yer.. (kalau nak campur biskut marie yang dah dipatah-patahkan pun boleh
time nie..tapi, mama nak wat style lain…)
Cedok 1 senduk
adunan dalam bekas/Loyang and ratakan.
Kemudian susun
biskut marie ikut suka kiterlah nak design camne…nie, yang mama
wat..hahaha..buruk bebenor..
Pas susun biskut,
lapiskan dengan 1 adunan lagi.
Ulang step susun
menyusun biskut dan lapisan hingga habis coklat..
Untuk hiasan, ikut
suka..ikutkan mama nak blend skit biskut marie and letak atas kek nie..tapi, si
meya nie suka sangat makan chocolate rice nie..so, jadilah benda ni sebagai
hiasan…abaikan kecomotan bekas itu yer..
Kemudian, biarkan
sejuk kejap baru masuk dalam peti ye…paling lama pun dalam 6jam da bole
mamam..tapi, kiter wat malam semalam. So balik kelije nanti boleh mamam..hwa
hwa…
Selamat mencuba yer…
No comments:
Post a Comment