14 February 2014

Koci Meleleh

Koci Meleleh

BAHAN2 UNTUK DOH:-
250 g tepung pulut
1/2 cawan tepung pulut hitam beli kat tesco
1 1/2 cawan air

BAHAN2 UNTUK INTI:-
1 biji kelapa berkulit basah (yg tidak terlalu tua)
1 ketul gula melaka
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
1/2 cawan air

BAHAN2 LAIN:-
Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci

UNTUK INTI:-
Kelapa diparut putih.

Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.

Masak hingga gula hancur.

Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.

Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut.

Masak hingga inti agak kering sedikit. Angkat dan sejukkan.

Saya tambahkan tepung gandum sebanyak 3 sudu besar, sebab nak bagi inti melekit. (kat KL susah nak cari kelapa muda )

UNTUK DOH:-
Satukan tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas.

Tuang air sedikir demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan.

Jika kurang air tambah sedikit lagi.

SANTAN LELEH:
1 kotak santan..
1 sudu garam..
3 sudu besar tepung beras..
2cawan air..

masak semua bahan ini atas api sedehana hingga pekat sejukkan..

secara ringkasnya :- Jerang air dalam periuk , bahagikan doh kepada berapa bahagian yg di kehendaki. Masukan inti, bila air mendidih masukkan doh yg dibulatkan tadi..buat macam nak masak kuih buah melaka.bila doh timbul angkat dan masukkan kan kedalam santan leleh tadi.

bungkus dengan daun pisang ..dah boleh hidang .. he..he tak payah kukus dah..he..he senangkan..

No comments: