Koci
Meleleh
BAHAN2 UNTUK DOH:-
250
g tepung pulut
1/2
cawan tepung pulut hitam beli kat tesco
1
1/2 cawan air
BAHAN2 UNTUK INTI:-
1
biji kelapa berkulit basah (yg tidak terlalu tua)
1
ketul gula melaka
1
cawan gula pasir
2
helai daun pandan, disimpul
1/2
cawan air
BAHAN2 LAIN:-
Daun
pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5
inci
UNTUK INTI:-
Kelapa
diparut putih.
Potong
gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.
Masak
hingga gula hancur.
Tapis
air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.
Masukkan
daun pandan dan juga kelapa parut.
Masak
hingga inti agak kering sedikit. Angkat dan sejukkan.
Saya
tambahkan tepung gandum sebanyak 3 sudu besar, sebab nak bagi inti melekit.
(kat KL susah nak cari kelapa muda )
UNTUK DOH:-
Satukan
tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas.
Tuang
air sedikir demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak
melekat di mangkuk adunan.
Jika
kurang air tambah sedikit lagi.
SANTAN LELEH:
1
kotak santan..
1
sudu garam..
3
sudu besar tepung beras..
2cawan
air..
masak
semua bahan ini atas api sedehana hingga pekat sejukkan..
secara
ringkasnya :- Jerang air dalam periuk , bahagikan doh kepada berapa bahagian yg
di kehendaki. Masukan inti, bila air mendidih masukkan doh yg dibulatkan
tadi..buat macam nak masak kuih buah melaka.bila doh timbul angkat dan masukkan
kan kedalam santan leleh tadi.
bungkus
dengan daun pisang ..dah boleh hidang .. he..he tak payah kukus dah..he..he
senangkan..
No comments:
Post a Comment