Kentang
Putar
Bahan-bahan:
10
biji kentang - di buang kulit dan di potong kiub
1
sudu kecil lada hitam di tumbuk halus
1/2
cawan fresh milk
garam
secukup rasa
Cara-cara:
1.
Rebus kentang dengan sedikit garam
2.
Setelah empuk toskan air dan tumbuk sedikit kasi hancur
3.
Kemudian guna hand mixer putar sehingga kentang jadi halus dan gebu.
4.
Sambil putar jangan lupa masukkan garam, lada hitam dan susu secukupnya
Sos kentang putar
(gravy)
Bahan-bahan
( 3 - 4 orang )
650
ml air
5
sudu besar stok ayam
1
biji bawang besar - cincang
1
batang saderi - cincang
40 gm mentega
20
gm tepung gandum
1
sudu besar sos tomato
1
sudu besar sos tiram • sedikit serbuk lada hitam
kicap
pekat - untuk mendapatkan warna
garam
Cara-cara:
1.
Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan
dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
2.
Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak
melekat pada tepi periuk.
3.
Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
4.
Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk
bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
5. Masaklah ikut pekat mana
yg disukai.
No comments:
Post a Comment