Karipap
Bahan bahan kulit karipap
1. Tepung gandum 500gm..
2. Tepung beras 4 sudu mkn..
3. Myk masak 3 sudu mkn..
4. Marjerin 4 sudu mkn..
5. Air 200ml..
6. Garam 1/2 sudu teh..
Cara cara..
Masukan tepung gandum dan tepung beras kedalam
bekas..
Kemudian panaskan minyak dan marjerin
menggunakan api sederhana sampai mendidih kemudian masukan kedalam tepung tadi
dan gaul menggunakan tgn..hati hati kerana panas..sebaiknya gaul guna sudu
terlebih dahulu..baru menggunakan tgn mulus anda..gaul samapai sebati antara
marjerin dgn tepung tadi..setelah itu masukkan air sikit demi sedikit sampai
adunan menjadi doh yang lembut..tidak melekat ditgn..masukkan kedalam plastik
biar 5 minit..dan boleh lah di karipap kan...selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment