20 February 2014

Karipap

Karipap

Bahan bahan kulit karipap
1. Tepung gandum 500gm..
2. Tepung beras 4 sudu mkn..
3. Myk masak 3 sudu mkn..
4. Marjerin 4 sudu mkn..
5. Air 200ml..
6. Garam 1/2 sudu teh..

Cara cara..
Masukan tepung gandum dan tepung beras kedalam bekas..

Kemudian panaskan minyak dan marjerin menggunakan api sederhana sampai mendidih kemudian masukan kedalam tepung tadi dan gaul menggunakan tgn..hati hati kerana panas..sebaiknya gaul guna sudu terlebih dahulu..baru menggunakan tgn mulus anda..gaul samapai sebati antara marjerin dgn tepung tadi..setelah itu masukkan air sikit demi sedikit sampai adunan menjadi doh yang lembut..tidak melekat ditgn..masukkan kedalam plastik biar 5 minit..dan boleh lah di karipap kan...selamat mencuba..

No comments: