10 January 2014

Udang Butter Sedappp

Haiii, sejak dua menjak nie asyik masak-masak je Yana??? huhuhu... tunjuk terer ke???huhuhu... idok ler....nak semadi kat blog nie ha..malas nak nyimpan kertas kat umah.. senang, kalau nak masak lagi..refer je kat blog kiter nie ha...zaman berteknologi katakan..hikhik..

Wokeh, nie resepi Butter Prawn yang kiter semak menyemak dalam buku dan internet..haiii, lupa aje nak amek link resepi asal nie...maap ye tuan tanah..

Bahan-bahannya;

Cara Wat Sarang Telur:

- 2 biji kuning telur
- 1 senduk butter/marjerin
- 1/2 cawan minyak masak

Mula-mula. pukul kuning telur.
Panaskan butter/marjerin bersama minyak masak. 
Bila minyak da panas, tuangkan kuning telur tadi sedikit demi sedikit (tuang tinggi sikit tau..supaya nampak halus). kaco laju-laju membentuk bulatan sehala..jangan benti-benti kalau nak sarang nie cantik. 
Buat sehingga habis kuning telur dan masak berwarna keemasan. 
Kemudia, tapis/toskan minyaknya. 

Ha...pas da siap sarang..jom kiter prepare udang plak...

13 ekor udang (size sederhana)
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Serbuk Kunyit-optional
(kalau nak udang tu warna merah atau kekuningan sikit)-tp yang hari semalam kiter xtaruk...
Minyak untuk menggoreng 

Bahan tumis plak;

3 ulas bawang putih - dicincang
2-4 biji cili padi - dihiris (kalau suka pedas, tambah ler lagi)
2 tangkai daun kari-sebab daun kari kiter beso
1/4 cawan susu cair/susu segar
Sedikit butter/marjerin untuk menumis
Garam secukup rasa


Mula-mula, goreng udang yang digaul dengan bahan-bahan yang dinyatakan tu hingga masak/bertukar warna.
Pas tu angkat dan toskan minyaknya. 

Buang minyak tadi, panaskan butter/marjerin di dalam kuali dan tumis bahan-bahan tumis tuh hingga naik bau atau garing sedikit.
Kemudian masuk susu dan masak sebentar. 
Agak-agak berketul sikit, masukkan udang tadi dan perasa (garam lerr). xmo banyak sangat garam sebab marjerin kiter da masin..udang yang goreng pun kiter isi garam kan..

Setelah semua bahan dah masak, taburla sarang telur kita buat tadi. Dah siappp..jom mamam...

No comments: