Royal Icing
Kita
gunakan royal icing untuk piping. Selepas piping, jika dibiarkan dalam 1 jam
dia akan jadi keras.Oleh itu ianya tidak tahan disimpan lama. Bancuh royal
icing ini semasa kita hendak menggunakannya sahaja
BAHAN2NYA:
Bahan A
280-300gm gula icing yang telah di ayak.
Bahan B
1
biji putih telur
1 sudu teh jus lemon
Cara2nya:
Campurkan
bahan B dan pukul dengan mixer pada kelajuan sederhana lebih kurang 2 minit.
Tambahkan Bahan A sedikit demi sedikit dan pukul
dengan mixer hingga adunan nampak cantik. Kepekatan icing ini bergantung pada
jenis nozzle yang kita hendak gunakan.
Sekiranya kita menggunakan nozzle yang halus,
cairkanlah sedikit icing tersebut dengan mengurangkan jumlah gula icing yang
digunakan.
Jika
hendak pekat maka lebihkanlah gula icing. Doh tersebut telah sedia untuk
digunakan. Terpulanglah pada kita untuk membahagikan mengikut warna yang
dikehendaki.
Cara mewarnakan:
Tambah setitik dua warna yang kita kehendaki dan
kacau dengan sudu atau spatula hingga warna menjadi sekata. Jangan dedahkan
royal icing pada udara jika tidak digunakan. Nanti ia menjadi keras.
No comments:
Post a Comment