18 January 2014

Ice Cream Pudina

Ice Cream Pudina

1 1/ 3 cawan susu pekat manis - satu 14 auns tin
2-2 1/4 sudu . ekstrak pudina - sesetengah jenama ekstrak seolah-olah menjadi lebih kuat daripada yang lain
1 sudu kecil. vanila pes kacang atau ekstrak vanila tulen
2 cawan heavy cream
½ cawan mini semi cip coklat manis
4 titis pewarna makanan hijau - pilihan

arahan:
1. Letakkan lampiran pemukul dan mangkuk adunan dalam peti sejuk selama 15 minit .
2. Dalam mangkuk, menggabungkan susu pekat manis , vanila, 2 sudu teh ekstrak pudina dan pewarna makanan hijau. Gaul dengan teliti menggabungkan. Rasa dan menambah sehingga 1/4 sudu teh lebih pudina jika dikehendaki. Masukkan cip coklat.
3. Keluarkan krim berat dari peti sejuk dan mangkuk dan pukul dari peti sejuk . Tuangkan krim ke dalam mangkuk adunan dan pukul sehingga timbul tegas. Lihat video saya Cara Whip Cream.
4. Lipat kira-kira ¼ daripada krim yang dipukul ke dalam campuran susu pekat manis sehingga digabungkan. Tambah baki krim disebat dan kali ganda dalam sehingga teliti digabungkan. Tidak kacau atau lebih rendah dengan mixer .
5. Tuangkan campuran ke dalam bekas atau kuali sebuku . Tutup dengan bungkus plastik atau penutup .

6. Bekukan selama 6-8 jam atau semalaman sehingga firma . Nikmati !

No comments: