Fondant Paste / Sugar Paste
Bahan A
15 gm gelatin powder yang halal
70 ml air
Bahan B
1
kg gula icing yang telah diayak
1 biji putih telur
50 gm glucose ( liquid) cecair yang sangat
likat
15m tepung jagung.
Cara-caranya
Campurkan
bahan A ke dalam bekas yang tahan panas dan biarkan ia kembang selama lebih
kurang 2 minit. Kemudian double boilkan bekas itu untur mencairkan gelatin
tersebut.
Campurkan kesemua Bahan B dan campurkan Bahan
A yang telah cair tadi. Pukul dengan mixer pada kelajuan sederhana hingga
menjadi doh yang lembut.
Sapukan
tangan dengan tepung jagung (bukan dari sukatan di atas) dan uli doh tersebut
bagi mengelakkan ia melekit. Doh tersebut sudah sedia untuk dibentuk.
Sekiranya
tidak mahu digunakan terus, simpanlah di dalam plastik supaya tidak terdedah
pada udara yang boleh membuatkan ianya keras.
Jangan simpan didalam peti sejuk. Ianya tahan
untuk jangkamasa lebih kurang seminggu. Sekiranya doh telah menjadi keras
sedikit, ulilah semula untuk melembutkan doh tersebut.
Sekiranya
kita hendak mewarnakan fondant tersebut letaklah pewarna makanan yang
dikehendaki dan ulilah fondant tersebut hinggalah warnanya sekata.
Canai
nipis dan cetaklah dengan corak yang dikehendaki untuk membentuk gubahan yang
kita mahukan.
Bagi
mencantumkan kepingan kepingan fondant ini kita kena gunakan royal icing supaya
kepingan2 tersebut boleh melekat.
Fondant
yang telah dibentuk dengan pelbagai bentuk bunga/corak boleh disimpan lama
lebih kurang setahun.
Tidak
perlu simpan dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment