Butter
Cheese Cake
250g
tepung gandum (ayak 3 kali bersama serbuk penaik)
1
sudu kecil serbuk penaik*
6
biji telur gred B (asingkan putih dan kuningnya)
200g
mentega berkualiti tinggi (cth : SCS) - pada suhu bilik
135g
krim keju - pada suhu bilik
2
sudu kecil esen vanilla
200g
/ 1 cawan gula kastor
secubit
garam
keju
parut untuk taburan - optional (saya tak letak)
Cara-cara
Panaskan
oven pada suhu 160C. Lengserkan loyang kek dengan mentega dan alaskan dengan
kertas baking di dasar dan dan di sekelilingnya. Sapukan lagi dengan mentega. Ketepikan.
Putar
mentega dan keju hingga kembang dan putih. Masukkan 1/3 cawan gula dan putar
lagi hingga sebati dan gebu.
Masukkan
kuning telur satu demi satu sambil diputar perlahan. Kemudian masukkan esen
vanilla. Sebatikan.
Untuk meringue :
Putar
putih telur bersama garam hingga berbuih (saya tak letak garam sebab mentega
scs tu yg salted). Kemudian masukkan baki gula tadi sedikit demi sedikit
sambil diputar hingga kental dan bertanduk.
Ambil
sedikit meringue tadi dan satukan dengan adunan mentega. Kacau sebati secara
kaup balik dengan rubber spatula atau senduk kayu. Kemudian ambil sedikit
meringue dan ulangi proses hingga habis.
Akhir
sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau secara kaup balik.
Pastikan adunan tidak bergentel.
Tuangkan adunan ke dalam
loyang kek dan ratakan. Jika ada keju parut, boleh juga taburkan di
permukaannya (saya tak letak keju parut). Bakarlah selama 1 jam atau hingga
masak keperangan.
No comments:
Post a Comment