04 January 2014

Butter Cheese Cake

Butter Cheese Cake

250g tepung gandum (ayak 3 kali bersama serbuk penaik)
1 sudu kecil serbuk penaik*
6 biji telur gred B (asingkan putih dan kuningnya)
200g mentega berkualiti tinggi (cth : SCS) - pada suhu bilik
135g krim keju - pada suhu bilik
2 sudu kecil esen vanilla
200g / 1 cawan gula kastor
secubit garam
keju parut untuk taburan - optional (saya tak letak)

Cara-cara
Panaskan oven pada suhu 160C. Lengserkan loyang kek dengan mentega dan alaskan dengan kertas baking di dasar dan dan di sekelilingnya. Sapukan lagi dengan mentega. Ketepikan.

Putar mentega dan keju hingga kembang dan putih. Masukkan 1/3 cawan gula dan putar lagi hingga sebati dan gebu. 
Masukkan kuning telur satu demi satu sambil diputar perlahan. Kemudian masukkan esen vanilla. Sebatikan.

Untuk meringue :
Putar putih telur bersama garam hingga berbuih (saya tak letak garam sebab mentega scs tu yg salted). Kemudian masukkan baki gula tadi sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan bertanduk. 

Ambil sedikit meringue tadi dan satukan dengan adunan mentega. Kacau sebati secara kaup balik dengan rubber spatula atau senduk kayu. Kemudian ambil sedikit meringue dan ulangi proses hingga habis. 

Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau secara kaup balik. Pastikan adunan tidak bergentel. 
Tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan ratakan. Jika ada keju parut, boleh juga taburkan di permukaannya (saya tak letak keju parut). Bakarlah selama 1 jam atau hingga masak keperangan.

No comments: