Pavlova
Meringue
4
Putih Telur
175g
Caster Sugar
1
sudu kecil cuka masakan
1
sudu kecil tepung jagung
Hiasan
Whip
cream 250g
Strawberry
/ Blueberry / Kiwi ( Anything sour )
Caranya
Oven
1.
Pre-heat oven pada suhu 170 darjah celcius
Meringue
1.
Dengan menggunakan mixer, pukul 4 putih telur sehingga berbuih (foamy)
2.
Masukkan castor sugar sedikit demi sedikit, dan increase the speed.
3.
Semasa masukkan caster sugar, masukkan sekali cuka masakan dan tepung jagung.
4.
Pukul sehingga menjadi berkilat dan *bertanduk
*
Bertanduk : Apabila kita terbalikkan meringue, ia tidak jatuh daripada bekas
mixer
5.
Place the baking paper on top of a baking tray (Use only baking paper, do not
use any container or mould)
6.
Spread the meringue in a circle shape.
7.
Bakar selama 30 hingga 40 minit.
8.
Apabila sudah masak, bukak pintu oven sedikit dan biarkan ia dalam oven
seketika.
Hiasan
1.
Dengan menggunakan mixer, pukul whip cream
2.
Hias dengan strawberry atau apa-apa buah yang masam.
No comments:
Post a Comment